Skip to main content

Recenze: Kovárna Frýdštejn

Jednou až dvakrát do roka nás naši známí pozvou na společnou večeři. Snaží se vybírat příjemné podniky a ty, které jsou originální a kde nám jídlo bude chutnat. Letos volba padla na poměrně novou restauraci Kovárna, skrytou mezi kopci směrem ke zřícenině hradu Frýdštejn. A jak Kovárna obstála při našem náletu?

Je to klasický problém. Přijedou za vámi známí, kamarádi, příbuzní. Chcete s nimi vyrazit někam na jídlo. Nechcete, aby to stálo majlant, ale zároveň požadujete určitou kvalitu. A taky by to mohlo mít atmosféru, alá Itálií už je tu přeci jen dost. Kovárna se do téhle „mezery“ perfektně trefila. A jaký byl večer v tomhle netradičním podniku?
Cesta k restauraci není nijak složitá a po příjezdu do vesnice na hlavní křižovatku jste vlastně přímo u restaurace. Parkování je více než velkorysé, ne jen dvě místa pro prominenty. Samotná Kovárna na vás dýchne historií a dost autentickou atmosférou. Ve vstupních dveřích se musíte trochu přikrčit, přeci jen naši prapředci byli kapánek menší. Pak už stojíte v chodbě, ze které vedou dveře na všechny světové strany.
My si vybrali první dveře vpravo. Seděli jsme přímo v hlavní světnici, kde je i zázemí pro obsluhu. A taky obrovská pec! Hned bych si tam vlezla a spala 🙂 V restauraci jsme byli ještě mimo sezónu, takže obsluhu představoval pouze jeden číšník (v současné době by jich tam mělo být víc). Ten ale zvládal všechny místnosti restaurace s přehledem, a to jsme nebyli jediní hosté!
V restauraci točí Kozla a Plzeň. Poprvé jsem viděla řezaný pivo, ve kterém byly vidět obě vrstvy! Takže za tenhle wow efekt mají plus 😉 Vinný lístek je taky obsáhlý a řekla bych, že nešlápnete vedle. Jinak klasika nealko a kohoutkovku dali taky bez problémů 🙂
Co jsme si objednali jako předkrm? Já měla jasno hned po nahlédnutí do jídelního lístku – grilované lilkové rolky s kozím sýrem. Ochutnali jsme všechny nabízené předkrmy a musím se přiznat, že stály za to. Jemné, ale vyvážené chuti, na talíři to vypadalo skvěle a nebyla to jen „kostka ve skluzu“. Za stanovenou sumu to rozhodně stálo. Bagetku bych k tomu nepotřebovala a nebo bych víc ocenila domácí kousek pečiva.

 

Lilkové rolky s kozím sýrem
Hlavní chod nezůstal pozadu. Filírovaný hovězí pupek na pepřové omáčce s grilovanou bramborou a tvarohem. Chuťově skvělý, vizuálně jakbysmet, maso připravili tak, jak jsem požadovala a navíc se zeptali, jak propečený pupek chci (a ne jako jinde, kdy to „prostě děláme medium, protože to tak chce každej“). Jedla jsem i očima a rozhodně bych si tohle šťavnatý masíčko dala znova 🙂

Filírovaný pupek s grilovanou bramborou
Nemohla jsem odolat ani dezertu. Všechny totiž zněly báječně! Nakonec jsem si vybrala grilovanou hrušku s čokoládovou zmrzlinou a bílou čokoládou. No uznejte, vypadalo to božsky! A nejinak tomu bylo s chutí. Navíc to byl poměrně lehký dezert (ne žádná smrt čokoládou), takže jsem končila a cítila se příjemně a ne jako žok.

Grilovaná hruška
Celkově mě menu fakt zaujalo. Líbí se mi koncept, že nemají nadupaný jídelní lístek kaťákem a kuchařovým tajemstvím. Co dostanete na talíři, to máte napsané v menu. A oblohu nečekejte. Někomu by mohlo vadit, že u hlavních chodů jsou rovnou stanovené přílohy, ale myslím si, že s případnou výměnou za jinou přílohu by neměl být problém.
Co se týče interiéru, nemám co vytknout. Mám ráda tyhle moderní restaurace v trochu historickém interiéru. Je vidět, že jde o starou stavbu a svoje kouzlo má i to, že se dá sedět v menších místnostech, tudíž máte pořád dostatek soukromí a nemusíte na sebe křičet přes stůl (pokud teda nechcete, že jo). Nově přistavěli zasklenou terasu (která ještě nefungovala, když jsme v restauraci byli my) s úžasným výhledem směrem k Ještědu. Tu si můžete i rezervovat třeba na svatbu nebo soukromou oslavu.
Dokážu si představit, že bych do Kovárny jela znova. A klidně bych se stavila na něco dobrýho cestou na kole. Jasně, není to smažák za sedm pětek, ale proč si nedopřát trochu luxusu i jako uřícenej cyklista? Interiér parádní, obsluha příjemná, jídlo vynikající. Jako bonus ještě super záchody (tam prostě musíte jít!) a kvalitní nádobí (ty skleničky potřebuju). Nejen za mě, ale za celou naši partu, vřele doporučuju návštěvu téhle trochu zapadlé, ale o to originálnější restaurace v Českém ráji!
Celkové hodnocení Kovárny – 9* z 10
Byli jste, ochutnali jste, co na Kovárnu říkáte?

4 thoughts to “Recenze: Kovárna Frýdštejn”

  1. Já vevnitř žádné fotky neudělala no. Tak příště. S tím čajem to moc nevychytali, ale jinak si myslím, že je to v regionu docela trefa do černého a vyplatí se tam zajet 😉

  2. Byli jsme tam jednou a naposled čekali jsme cca 15min nežli přišla servírka která nám donesla jídelák a nápoj.lístek a rychle odešla aniž by se zeptala jestli si nedáme zatím něco k pití což by jsme teda docela ocenili po dalších 20min přišel číšník tak jsme si objednali jídlo a pití..jídlo,že bude trvat cca 25min tak jsme se rozhodli čekat po té více jak půlhodině čekání nasuchu po dalších 15minutách se opět přiřítil číšník OPĚT BEZ NÁPOJŮ! s tím,že jídlo bude trvat více jak půl hod!jelikož jsme měli už opravdu žízen a hlad poslala jsem ho do háje a najedli jsme se v Turnově…rychle,kvalitně a dokonce nám během 5min jako první přinesli nápoje tak jako všude v normálních restauracích takže vážená Kovárno…krásný vybavení a předražený jídelák z tebe nedělá dobrou restauraci …tu dělají zaměstnanci a narváno nebylo takže o nějakém nestíhání nemůže být řeč a i pokud by narváno bylo pořídím si tolik personálu aby mohli být obslouženi všichni zákazníci v relativně normálním čase aspon co se týče nápojů ..no nevim..burger za 200kč a ještě abych prosila o to aby ho někdo donesl…..bylo nás 5 osob tak si myslím,že by stálo za to nás obsloužit :o))

    1. Pavlo, já mám pocit, že ta kvalita je v Kovárně trochu proměnlivá. A ten personál by potřeboval teda ještě trochu vytrénovat. Mně se tohle taky stalo, ale jinde. Soudím jen podle jediné návštěvy a podle pár reakcí mých známých. Tohle je ale o vedení, když je nebudou cepovat a vést k lepšímu servisu, nezlepší se to. Já doufám, že se v tomto ohledu polepší, protože to jídlo za to stojí. A musím se přiznat, že takhle zpětně byl číšník taky trochu zmatkař 😉
      Co se ceny týče, nepřijde mi nějak extrémně přehnaná. Neříkám, že se nedá najíst levněji, ale věřím, že zrovna v Kovárně je ve vyšší ceně zahrnutá i lepší kvalita používaných surovin. A za tento benefit jsem ochotná si připlatit.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *