Skip to main content

Recenze: Kovárna Frýdštejn

Jednou až dvakrát do roka nás naši známí pozvou na společnou večeři. Snaží se vybírat příjemné podniky a ty, které jsou originální a kde nám jídlo bude chutnat. Letos volba padla na poměrně novou restauraci Kovárna, skrytou mezi kopci směrem ke zřícenině hradu Frýdštejn. A jak Kovárna obstála při našem náletu?

Je to klasický problém. Přijedou za vámi známí, kamarádi, příbuzní. Chcete s nimi vyrazit někam na jídlo. Nechcete, aby to stálo majlant, ale zároveň požadujete určitou kvalitu. A taky by to mohlo mít atmosféru, alá Itálií už je tu přeci jen dost. Kovárna se do téhle „mezery“ perfektně trefila. A jaký byl večer v tomhle netradičním podniku?
Cesta k restauraci není nijak složitá a po příjezdu do vesnice na hlavní křižovatku jste vlastně přímo u restaurace. Parkování je více než velkorysé, ne jen dvě místa pro prominenty. Samotná Kovárna na vás dýchne historií a dost autentickou atmosférou. Ve vstupních dveřích se musíte trochu přikrčit, přeci jen naši prapředci byli kapánek menší. Pak už stojíte v chodbě, ze které vedou dveře na všechny světové strany.
My si vybrali první dveře vpravo. Seděli jsme přímo v hlavní světnici, kde je i zázemí pro obsluhu. A taky obrovská pec! Hned bych si tam vlezla a spala 🙂 V restauraci jsme byli ještě mimo sezónu, takže obsluhu představoval pouze jeden číšník (v současné době by jich tam mělo být víc). Ten ale zvládal všechny místnosti restaurace s přehledem, a to jsme nebyli jediní hosté!
V restauraci točí Kozla a Plzeň. Poprvé jsem viděla řezaný pivo, ve kterém byly vidět obě vrstvy! Takže za tenhle wow efekt mají plus 😉 Vinný lístek je taky obsáhlý a řekla bych, že nešlápnete vedle. Jinak klasika nealko a kohoutkovku dali taky bez problémů 🙂
Co jsme si objednali jako předkrm? Já měla jasno hned po nahlédnutí do jídelního lístku – grilované lilkové rolky s kozím sýrem. Ochutnali jsme všechny nabízené předkrmy a musím se přiznat, že stály za to. Jemné, ale vyvážené chuti, na talíři to vypadalo skvěle a nebyla to jen „kostka ve skluzu“. Za stanovenou sumu to rozhodně stálo. Bagetku bych k tomu nepotřebovala a nebo bych víc ocenila domácí kousek pečiva.

 

Lilkové rolky s kozím sýrem
Hlavní chod nezůstal pozadu. Filírovaný hovězí pupek na pepřové omáčce s grilovanou bramborou a tvarohem. Chuťově skvělý, vizuálně jakbysmet, maso připravili tak, jak jsem požadovala a navíc se zeptali, jak propečený pupek chci (a ne jako jinde, kdy to „prostě děláme medium, protože to tak chce každej“). Jedla jsem i očima a rozhodně bych si tohle šťavnatý masíčko dala znova 🙂

Filírovaný pupek s grilovanou bramborou
Nemohla jsem odolat ani dezertu. Všechny totiž zněly báječně! Nakonec jsem si vybrala grilovanou hrušku s čokoládovou zmrzlinou a bílou čokoládou. No uznejte, vypadalo to božsky! A nejinak tomu bylo s chutí. Navíc to byl poměrně lehký dezert (ne žádná smrt čokoládou), takže jsem končila a cítila se příjemně a ne jako žok.

Grilovaná hruška
Celkově mě menu fakt zaujalo. Líbí se mi koncept, že nemají nadupaný jídelní lístek kaťákem a kuchařovým tajemstvím. Co dostanete na talíři, to máte napsané v menu. A oblohu nečekejte. Někomu by mohlo vadit, že u hlavních chodů jsou rovnou stanovené přílohy, ale myslím si, že s případnou výměnou za jinou přílohu by neměl být problém.
Co se týče interiéru, nemám co vytknout. Mám ráda tyhle moderní restaurace v trochu historickém interiéru. Je vidět, že jde o starou stavbu a svoje kouzlo má i to, že se dá sedět v menších místnostech, tudíž máte pořád dostatek soukromí a nemusíte na sebe křičet přes stůl (pokud teda nechcete, že jo). Nově přistavěli zasklenou terasu (která ještě nefungovala, když jsme v restauraci byli my) s úžasným výhledem směrem k Ještědu. Tu si můžete i rezervovat třeba na svatbu nebo soukromou oslavu.
Dokážu si představit, že bych do Kovárny jela znova. A klidně bych se stavila na něco dobrýho cestou na kole. Jasně, není to smažák za sedm pětek, ale proč si nedopřát trochu luxusu i jako uřícenej cyklista? Interiér parádní, obsluha příjemná, jídlo vynikající. Jako bonus ještě super záchody (tam prostě musíte jít!) a kvalitní nádobí (ty skleničky potřebuju). Nejen za mě, ale za celou naši partu, vřele doporučuju návštěvu téhle trochu zapadlé, ale o to originálnější restaurace v Českém ráji!
Celkové hodnocení Kovárny – 9* z 10
Byli jste, ochutnali jste, co na Kovárnu říkáte?

Sdílením zachráníš jedno koťátko!

5 thoughts to “Recenze: Kovárna Frýdštejn”

  1. Já vevnitř žádné fotky neudělala no. Tak příště. S tím čajem to moc nevychytali, ale jinak si myslím, že je to v regionu docela trefa do černého a vyplatí se tam zajet 😉

  2. Byli jsme tam jednou a naposled čekali jsme cca 15min nežli přišla servírka která nám donesla jídelák a nápoj.lístek a rychle odešla aniž by se zeptala jestli si nedáme zatím něco k pití což by jsme teda docela ocenili po dalších 20min přišel číšník tak jsme si objednali jídlo a pití..jídlo,že bude trvat cca 25min tak jsme se rozhodli čekat po té více jak půlhodině čekání nasuchu po dalších 15minutách se opět přiřítil číšník OPĚT BEZ NÁPOJŮ! s tím,že jídlo bude trvat více jak půl hod!jelikož jsme měli už opravdu žízen a hlad poslala jsem ho do háje a najedli jsme se v Turnově…rychle,kvalitně a dokonce nám během 5min jako první přinesli nápoje tak jako všude v normálních restauracích takže vážená Kovárno…krásný vybavení a předražený jídelák z tebe nedělá dobrou restauraci …tu dělají zaměstnanci a narváno nebylo takže o nějakém nestíhání nemůže být řeč a i pokud by narváno bylo pořídím si tolik personálu aby mohli být obslouženi všichni zákazníci v relativně normálním čase aspon co se týče nápojů ..no nevim..burger za 200kč a ještě abych prosila o to aby ho někdo donesl…..bylo nás 5 osob tak si myslím,že by stálo za to nás obsloužit :o))

    1. Pavlo, já mám pocit, že ta kvalita je v Kovárně trochu proměnlivá. A ten personál by potřeboval teda ještě trochu vytrénovat. Mně se tohle taky stalo, ale jinde. Soudím jen podle jediné návštěvy a podle pár reakcí mých známých. Tohle je ale o vedení, když je nebudou cepovat a vést k lepšímu servisu, nezlepší se to. Já doufám, že se v tomto ohledu polepší, protože to jídlo za to stojí. A musím se přiznat, že takhle zpětně byl číšník taky trochu zmatkař 😉
      Co se ceny týče, nepřijde mi nějak extrémně přehnaná. Neříkám, že se nedá najíst levněji, ale věřím, že zrovna v Kovárně je ve vyšší ceně zahrnutá i lepší kvalita používaných surovin. A za tento benefit jsem ochotná si připlatit.

  3. Nemohu pochopit proč je na jídelním lístku 100g pravé svíčkové a při placení Vám napočítají místo 330 Kč 660.
    Aniž by upozornila obsluha že to není 100g ale pravděpodobně 200.
    Polévka za 95Kč studená.
    No nevím, to co si myslím nemohu ani napsat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *